Green curry patrilo roky ku najobľúbenejším jedlám v Mercade. Keď padlo rozhodnutie presťahovať túto reštauráciu do nových priestorov v nákupnom centre Aupark, nastal čas zmeniť aj jedálny lístok. Ak vám curry od šéfkuchára Tomáša Falba chýba, môžete si ho uvariť aj doma.
Na 4 porcie budete potrebovať:
3 zelené jablká, napr. granny smith
30g čerstvého zázvoru
50g zelenej curry pasty
2ks citrónovej trávy (lemongrass)
2ks limetové listy (kafir lime leaves)
0,4l kokosového mlieka
0,4l smotany (môžeme nahradiť kokosovou smotanou)
0,04 dcl rybacej omáčky
šťava z 1 limety
400g aromatickej ryže napr. jasnímovej alebo basmati
400g kreviet (môžeme použiť aj kuracie prsia alebo bravčovú panenku)
120g sterilizovaného cíceru
50g čerstvého špenátu
12g cesnaku
70g cibule
1pl oleja
Postup:
Na oleji si orestujeme cibuľu, cesnak, zázvor, curry pastu a nakrájané jablká. Zalejeme smotanou, kokosovým mliekom a necháme prevrieť. Pridáme limetkové listy, citrónovú trávu a varíme na miernom ohni 30 minút. Vyberieme listy a trávu. Všetko v hrnci rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Pridáme čerstvý špenát (ak nemáme čerstvý, môžeme použiť aj mrazený) a ešte raz premixujeme. Špenát nám spraví peknú zelenú farbu. Dochutíme limetkovou šťavou, rybacou omáčkou a prípadne dosolíme. Nakoniec pridáme sterilizovaný cícer, ktorý si najprv prepláchneme pod studenou vodou. Podľa chuti môžeme pridať na kocky nakrájané jablká, baklažán, cuketu, shitake alebo judášové ucho a ešte pár minút povariť.
Krevety si ugrilujeme zvlášť a pridáme už k hotovému curry. Curry podávame s miskou ryže. Tú si uvaríme podľa návodu na obale. Chuťovo ju môžeme ozvláštniť tak, že predtým ako ju zalejeme vodou a dáme variť, do nej pridáme kurkumu a hviezdičku badianu.