Green Curry Mercado Style

12. novembra 2015

Green curry patrilo roky ku najobľúbenejším jedlám v Mercade. Keď padlo rozhodnutie presťahovať túto reštauráciu do nových priestorov v nákupnom centre Aupark, nastal čas zmeniť aj jedálny lístok. Ak vám curry od šéfkuchára Tomáša Falba chýba, môžete si ho uvariť aj doma.

IMG 6137

Na 4 porcie budete potrebovať:

3 zelené jablká, napr. granny smith

30g čerstvého zázvoru

50g zelenej curry pasty

2ks citrónovej trávy (lemongrass)

2ks limetové listy (kafir lime leaves)

0,4l kokosového mlieka

0,4l smotany (môžeme nahradiť kokosovou smotanou)

0,04 dcl rybacej omáčky

šťava z 1 limety

400g aromatickej ryže napr. jasnímovej alebo basmati

400g kreviet (môžeme použiť aj kuracie prsia alebo bravčovú panenku)

120g sterilizovaného cíceru

50g čerstvého špenátu

12g cesnaku

70g cibule

1pl oleja

IMG 6074IMG 6081

Postup:

Na oleji si orestujeme cibuľu, cesnak, zázvor, curry pastu a nakrájané jablká. Zalejeme smotanou, kokosovým mliekom a necháme prevrieť. Pridáme limetkové listy, citrónovú trávu a varíme na miernom ohni 30 minút. Vyberieme listy a trávu. Všetko v hrnci rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Pridáme čerstvý špenát (ak nemáme čerstvý, môžeme použiť aj mrazený) a ešte raz premixujeme. Špenát nám spraví peknú zelenú farbu. Dochutíme limetkovou šťavou, rybacou omáčkou a prípadne dosolíme. Nakoniec pridáme sterilizovaný cícer, ktorý si najprv prepláchneme pod studenou vodou. Podľa chuti môžeme pridať na kocky nakrájané jablká, baklažán, cuketu, shitake alebo judášové ucho a ešte pár minút povariť.

Krevety si ugrilujeme zvlášť a pridáme už k hotovému curry. Curry podávame s miskou ryže. Tú si uvaríme podľa návodu na obale. Chuťovo ju môžeme ozvláštniť tak, že predtým ako ju zalejeme vodou a dáme variť, do nej pridáme kurkumu a hviezdičku badianu.

IMG 6090IMG 6137