Je čas na gin! V súčasnosti viac ako časté zvolanie takmer vo všetkých baroch po celom svete. Niet pochýb o tom, že gin vo všetkých svojich podobách zažíva neskutočnú renesanciu.
Prvé takéto zvolanie zažívali už Holanďania v 17.storočí, keď im Dr. Sylvius predpísal výdatnú porciu ginu na obličkové kamene alebo boľavý žalúdok. „Je čas na gin!“ určite s radosťou zvolali anglickí, holandské aj belgickí vojaci. Najznámejším a podľa všetkého aj najvernejším užívateľom ginu je v súčasnosti anglická kráľovná Alžbeta II. 🙂
Naozaj čas na gin je práve teraz a to po celom svete. Tento druh nápoja zažíva nevídaný rozkvet takmer vo všetkých silných barových krajinách. Vznikajú nové malé pálenice na výrobu ginu aj v krajinách, kde doteraz gin nevyrábali. Začína sa s ním experimentovať, pridávajú sa nové prísady, používajú sa nové a kombinované výrobné procesy. Vznikajú ginové bary, ginoví barmani, ginová kuchyňa. Takmer každý barman skúšal vyrobiť minimálne svoj originálny BathTub Gin.
Micro herb GT | Be sexy | Garden G&T | ||
Bombay Sapphire gin, čerstvá citrónová šťava, domáci tonikový sirup, mikro bylinky shiso, Angostura bitters, sóda (Primi) | Greenal´s gin, domáci levanduľový sirup, citrónová šťava, čerstvé jahody a bazalka a thomas henry tonik (Rio) | Bombay Sapphire London Dry Gin, citrón, limetka, grepfruit, grepový bitter, tymian (Barrock) |
Nastala doba kedy klasický Gin & Tonic dostal nový rozmer, učíme sa používať bylinky, kvety, citrusy. So vznikom nových druhov ginov nastal aj rozkvet tonikov. Dnes už poznáme citrusové toniky, bylinkové toniky, toniky s ružami a mnohé ďalšie. Vznikajú nové formy podávania ginu, či už v marmeláde, čokoláde, alebo vo forme nanuku.
Ak momentálne nedržíte v ruke pohár s ginom, napravte túto chybu a vychutnajte si tento skvelý nápoj, pretože čas na gin nastal aj v našich prevádzkach. Počas leta si môžete ginové kokteily vychutnať v Bratislave (Barrock, sieť Primi, Rio Grande Restaurant, Night Bar & Café), aj Košiciach (Primi). Tešiť sa môžete na zaujímavé kombinácie rôznych druhov ginu s ingredienciami ako tymian, kôpor, baby špenát, či egreš. Naši barmani v drinkoch používajú vlastnoručne vyrobené suroviny ako kumquat bitter, tinktúru z chinínu a lipového kvetu, či rôzne príchute sirupov. A kedže gin zažíva boom celosvetovo, špeciálne kokteily si môžete v týchto dňoch užiť aj v Prahe (Barrock) a Viedni (Medusa Restaurant & Club, Primi).
Fresh frog | Gooseberry G&T | Pepper GT | ||
Hendricks gin spolu s čerstvou šťavou z citrónov a limiet, sirupu z ruží, a baby špenátu, všetko doliate fever tree tonikom (Rio) | Bombay Sapphire London Dry Gin, domáci kumquat bitter, egreš, tonik, sušená limetka (Barrock) | Hendrick´s gin, tonik, uhorka, zelené korenie (Primi) |
Na zdravie, priatelia!
*Spoluautorom článku je finalista Medusa Cocktail Competition, ktorý si týmto splnil jednu z úloh posledného kola súťaže.