KOMBUCHA

16. marca 2023

“Jej počiatky sú tajomné a nikto presne nevie, kde sa vzala.
Isté ale je, že sa k nám dostala z Ázie, kde bola považovaná,
už pred viac ako tisícročím za  „nápoj nesmrteľnosti“ a elixír sily.

Perlivý nápoj na báze čajového výluhu, ktorý počas viac ako dvojtýždenného fermentačného procesu (v závislosti na teplote, objeme a v neposlednej rade Vašich preferenciách) mení jednoduché cukry na živý synergetický nápoj probiotických baktérií, polyfenolov, aktívnych enzýmov, bioaktívnych látok a organických kyselín s unikátnou chuťou čaju, prospešného telu v každom jeho dúšku.

recept

1,5 l                                                  filtrovaná voda
15 g / podľa výberu 100 g       kvalitný čierny / zelený čaj
150 ml                                            cukor hotová kombucha / štartovací nálev
scoby – čajová “huba”

1. Čaj pripravíme podľa návodu. Výber čaju záleží na Vašich preferenciách,
nemal by byť ale aromatizovaný a miešaný s inými surovinami.

2. Čaj scedíme a pridáme cukor. Cukor bude počas fermentácie pôsobiť ako „palivo“ a postupne sa premení na aktívne enzýmy, kyseliny a probiotické látky, ktoré sú prospešné telu aj mysli.

3. Necháme vychladnúť v sklenenej nádobe a pridáme kombuchu.
*Ak s kombuchou začínate, použite nálev, v ktorom bola “huba“ zakúpená.

4. Nádobu prekryte látkou, aby huba dýchala a bola chránená pred prachom.
Uložte na tmavé miesto a nechajte fermentovať pri izbovej teplote.

5. Po siedmich dňoch odporúčame začať kombuchu každý deň ochutnávať.
Keď dosiahneme chuť, ktorá nám vyhovuje, kombuchu precedíme do čistej nádoby a uskladníme v uzatvorenej fľaši.
Nasledujúci deň / dva sa nápoj prirodzene nasýti plynom CO2,
ktorý je neoddeliteľnou súčasťou všetkých fermentačných procesov.

6. Kombuchu môžeme ochutiť, stačí si len zvoliť príchuť
a pridať ju vo forme čerstvej šťavy alebo byliniek do fľaše.

7. Fľaše vychladíme a následne si jemne perlivú kombuchu vychutnajte.