Šéfkuchár Daniel Širota pripravil recept na obľúbený koláč, ktorý ste mohli ochutnať aj počas jesene v košickom Primi. Je mrkvový a servíruje sa s krémom z bielej čokolády a pomaranča a cukríkovými orechmi.
Šéfkuchár Daniel Širota pripravil recept na obľúbený koláč, ktorý ste mohli ochutnať aj počas jesene v košickom Primi. Je mrkvový a servíruje sa s krémom z bielej čokolády a pomaranča a cukríkovými orechmi.
Koláč | Krém | Cukríkové orechy | ||
300g hnedého cukru | 400g mascarpone | 200g vlašských orechov | ||
5 vajec | 100ml šľahačkovej smotany 33% | 200g krištáľového cukru | ||
180g hrozienok | 150g bielej čokolády na varenie | 500 ml vody | ||
260g nastrúhanej mrkvy | 100g krištáľového cukru | |||
kôru z 2 pomarančov | kôru z 2 pomarančov | |||
kôru z 2 citrónov | ||||
320ml slnečnicového oleja | ||||
300g samokypriacej múky | ||||
2pl sódy bikarbóny | ||||
2pl lyžice škorice | ||||
1čl lyžička zázvoru | ||||
1čl nastrúhaného muškátového orechu |
Postup:
Vyšľaháme olej s cukrom, pridáme vajcia a vymiešame. Postupne pridávame suché ingrediencie, a nakoniec mrkvu. Pečieme 25-30 minúť na 160°C. Dreveným špáradlom skontrolujeme, či je koláč upečený.
Čokoládu necháme rozpustiť nad parou a pridáme do nej nastrúhanú kôru z pomaranča. Zmes necháme trošku vychladnúť a následne zmiešame s mascarpone a zvyšnými ingredienciami. Vyšľaháme v mixéri do peny a dáme do cukrárského vrecka.
Vlašské orechy vložíme do hrnca s vodou a cukrom a varíme asi 40 minút pokým sa nám voda nevyparí. Orechy scedíme a 30-40 sekúnd ich vyprážame pri teplote 165°C. Necháme ich vychladnúť.
Koláč podávame buď teplý alebo studený, posypaný práškovým cukrom, krémom z bielej čokolády, orechmi, kúskami pomaranča a lístkami mäty.