Prichádzame do nového Ria, máme tu stretnutie s Karolom Hrčkom, generálnym manažérom prevádzky. Karol sedí za počítačom, je zahĺbený do práce. Posledné mesiace boli pre neho náročné. Rio prešlo kompletnou rekonštrukciou a ešte teraz všade kmitajú robotníci. Interiér takmer nespoznávame. Intímne osvetlenie, masívne tmavé drevo, čierne steny – atmosféra je omnoho štýlovejšia. Bez obáv tu môžete mať biznis stretnutie na obed a romantické rande večer.
„Prechádzame veľkými zmenami. Ani jeden štvorcový centimeter nového Ria nebude podobný tomu starému,“ popisuje renováciu Karol.
Ku gastru sa dostal cez otca, ktorý bol šéfkuchár. Karol túžil byť počas svojho štúdia na Hotelovej akadémií barmanom – spomína, ako šiel okolo prvej reštaurácie Medusa na Michalskej a videl tam barmanskú show. „Zostalo mi v pamäti, ako ma to nadchlo. Bola to taká nedosiahnuteľná méta – hádzali sa tam fľaše, miešali drinky, hrala hudba… Celá tá atmosféra bola wau,“ popisuje.
Podarilo sa mu dostať do Primi Michalská, pre začiatok ako čašník. Neskôr šiel ako študent pracovať do Rakúska – nemčina mu bola vždy blízka. Keďže vyrastal v Bratislave, v detstve pozeral veľa nemeckých programov v TV a tak sa naňho jazyk nalepil.
V roku 2009 sa dopočul, že sa bude otvárať nová prevádzka v centre – vtedy ešte netušil, že sa mu splní barmanský sen. Tá nová prevádzka bola Rio – práve to, v ktorom dnes sedíme. Konečne sa dostal za bar, práca ho bavila a bol v nej dobrý. Časom sa stal šéfbarmanom.
Túžil sa však niekam posunúť: „Tri roky v gastronómii sú ako desať rokov v bežnej práci,“ vysvetľuje. Zbalil si veci a šiel vandrovať po Amerike. Bol z toho nadšený a po návrate z tripu sa tam chcel vrátiť. Prišla však ponuka otvárať ďalšiu prevádzku. Karol sa stal floormanažérom s orientáciou nie len na servis, ale aj na barový produkt reštaurácie Medusa vo Viedni: „Tak som si povedal – ideme do Viedne.“
Na práci barmana ho bavilo, že mohol hosťovi zlepšiť deň, mohol ho vypočuť a rozveseliť, spraviť show, vytvoriť si s každým špeciálny vzťah.
Pracoval som tam so šéfkuchárom Petrom Duranským, od ktorého som sa veľa naučil. Peter Duranský je dnes prvým Slovákom nosiacim Michelinskú hviezdu.“
Spomína na to, aká rušná bola lokalita, na ktorej sídlila prevádzka: „Bolo to v úplnom centre, veľký flow ľudí. Bolo ťažké čo i len prejsť cez ulicu.“
Vďaka Duranského vplyvu cez kuchyňu sa tu Karol priučil fine diningu. Hostil náročných zákazníkov, ktorým ponúkal vysoko kvalitný produkt. Takisto sa naučil, ako manažovať ľudí – niečo, čo dnes využíva denne.
Ako dnes vníma svoju líderskú pozíciu? „generálny manažér má mať zodpovednosť, ale má aj vedieť ovplyvňovať veci na prevádzke – nastavovať procesy, ponúkať nové riešenia. Napríklad navrhnúť nový model odmeňovania, nastaviť atmosféru v tíme.“
„Nemá to byť iba o tom, že ráno prídem do roboty a odmakám si to. Alfou a omegou mojej práce je prinášať riešenia.“
Team podľa neho nemá byť iba motivovaný, má byť angažovaný. Chce, aby ľudia prebrali zodpovednosť za svoju prácu, ale aby sa v nej stále cítili komfortne. Rád dá priestor každému, aby sa realizoval v tom, čo ho najviac baví: „Predsa len, všetci sa podieľame na spoločnom cieli.“
Obsluhovať budú usmiati a veselí čašníci, víno vám ponúkne skúsený someliér. V novom RIU nič nenechávajú na náhodu: „Ľudia sú najväčšia hodnota v podniku. Je nesmierne dôležité dať do tímu dostatok energie a tá sa potom vráti v kvalitatívnej podobe.“
A čo je ich spoločný cieľ? „Nové Rio bude výnimočné atmosférou. Keď si hosť dá steak, bude vidieť, ako mu ho pripravíme na grile – je to súčasťou zážitku. Chceme to nastaviť tak, aby zákazník nemal po večeri dôvod odísť. Aby mal chuť dať si cocktail, fľašu vína – pretože sa tu bude cítiť príjemne.“
Rio sa od svojho vzniku orientovalo na steaky – v minulosti bol bestsellerom steak na lávovom kameni. Po novom to budú vlastné vyzreté steaky z lokálnych fariem vystavené priamo v reštaurácii. Pod jednou z týchto špeciálnych chladničiek sedíme – mäso v nich zreje v prísne kontrolovaných podmienkach, aby vyhovovalo požiadavkám headchefa Daniela Širotu.
To však nie je jediná vec, ktorú hostia uvidia. Gril, ktorý spomínal Karol, je priamo medzi hosťami. Budete môcť vidieť, ako sa zapaľujú uhlíky a ako sa pripravuje vaše jedlo. Nebojte sa, pred horúčavou vás ochráni hrubé sklo 🙂
Okrem toho budete vidieť priamo do kuchyne – uvidíte, ako sa pripravuje vaše jedlo, ako šéfkuchár Dano Širota prísne dohliada na kvalitu, budete mať možnosť precítiť tvorivý ruch. Karolov tím si uvedomuje, že Hviezdoslavovo námestie je výkladnou skriňou bratislavského gastra a preto robia maximum pre to, aby pripravili hosťom najlepší možný zážitok.
Radi vás uvítajú vo vynovenom Riu.