Tradičné Talianske mäsové guľky
Ochutnajte výbornú polpette z mletého mäsa v paradajkovej omáčke.
recept (na 6 porcií) ( obsahuje: 1, 3, 7 )
mäsové guľky
350 g hovädzia kvetová špička
550 g bravčové pliecko
2 ks vajcia z voľného výbehu
80 g čerstvo strúhaný grana padano syr
120 g čerstvá rozdrobená foccacia
soľ, korenie, extra panenský olivový olej
Na začiatok oba druhy mäsa pomelieme. Pridáme celé vajíčka, osolíme a okoreníme. Pridáme čerstvo nastrúhaný grana padano syr a čerstvú rozdrobenú foccaciu. Všetko spolu premiešame a vytvarujeme cca 60 g guľky. Opečieme na olivovom oleji na rozpálenej panvičke, následne vložíme do rozohriatej rúry na 180° a necháme piecť cca 15 minút.
paradajková omáčka
1500 g kvalitné lúpané paradajky
30 g bazalka
4 ks očistený cesnak
soľ, korenie, extra panenský olivový olej
Na panvičke s olivovým olejom zarestujeme nakrájaný cesnak, pridáme v rukách rozdrvené lúpané paradajky, osolíme a okoreníme. Varíme cca 5 minút, aby sa chute spojili. Nakoniec pridáme nakrájanú čerstvú bazalku.
Do porcelánovej misky dáme jednu naberačku paradajkovej omáčky, pridáme guľky, mozzarellu (fior di latte), kvapku olivového oleja.
Necháme na 5 minút zapiecť v rozohriatej rúre, dekorujeme čerstvou bazalkou. Ako prílohu sme zvolili domácu ciabattu s bylinkovým maslom,
ale vhodná je aj kombinácia so zemiakovou kašou či cestovinou.