Možno mnohí z Vás ani nevedeli, že máme vlastnú pekáreň Crustino, v ktorej nájdete kváskové chleby, tradičné koláče, zážitkové dezerty, ale aj našu šikovnú šéfcukrárku Katku.
Čo Ťa priviedlo k pečeniu
Od malička som sa motala v kuchyni pri mame a mojich babkách. Stále som im pomáhala miešať plnky, pripravovať korpusy,… Vždy ma to veľmi bavilo a mala som z toho radosť.
Pečiem už viac ako 30rokov a stále ma to baví a napĺňa.
Keď pečieš v práci máš čas a chuť piecť aj doma?
Keď niečo miluješ, nemáš čo riešiť 🙂 Takže áno, pečiem aj doma. Nepamätám sa na deň, kedy by som nepiekla.
Čo pečieš najradšej a komu?
Čokoľvek. Úplne vážne. Nemám vyhradené, čo najradšej. Veľmi rada skúšam nové recepty, čím zložitejší, tým viac sa na to teším.
A komu najradšej? Každému, komu chutí. Avšak srdcovkou sú deti. Napiecť tortu pre dieťa, urobiť tým radosť, tak ten pocit stojí za to.
Kedy si prišla do Medusa a čo Ťa v práci napĺňa?
Do Medusa som prišla presne 05.08.2018. Od 01.03.2019 som prijala ponuku šéfcukrárky. Táto pozícia prináša so sebou veľa zodpovednosti. Na druhej strane mám možnosť tvoriť, vymýšľať nové dezerty, byť kreatívna, čo je pre mňa veľká výzva a to ma naozaj napĺňa. Veľmi ma teší, keď moje dezerty chutia ostatným. Keď ráno krájam krémeš a vidím ako sa okolo mňa bijú o odrezky, aby sa im ušlo 🙂
Tvoje tipy na vianočný stôl – čo podľa Teba nemôže chýbať
Určite nemôže chýbať niečo medové, niečo orechové,… Ja na Vianoce pečiem veľa a najradšej staré recepty po mojich babkách – medové rezy, makové a orechové záviny, vanilkové rožky, orechovo-čokoládové rezy, samozrejme medovníky a vždy vyskúšam aj niečo nové. Každé Vianoce máme asi 13 druhov koláčov a vždy sa všetko zje 🙂
Je trend málo cukriť a vyhýbať sa alergénom (lepok, laktóza) – aké náhrady odporúčaš používať a zároveň, aby sme ostali aj po sviatkoch fit 🙂
Nepovažujem to za trend, ale za životný štýl a akúsi nevyhnutnosť urobiť pre svoje zdravie to najlepšie, čo je v našich silách. Nahradiť klasický cukor za inú alternatívu, hoc len za trstinový, je to najmenej a dobrý začiatok. Obyčajnú múku za inú alternatívu. Dnes máme dosť široký výber, čo mňa osobne veľmi teší. Som vegán a aj moje deti, je to teda pre mňa úplne prirodzené. Používam najčastejšie trstinový cukor, agáve sirup a gaštanovú, kokosovú alebo mandľovú múku. Samozrejme rastlinné mlieko mandľové, kokosové,…
Ako skladovať pečivo aby neuschlo a bolo vždy čerstvé
Dobre zabalené v potravinovej fólii alebo alobale, v chladničke.
Odporuč nám ako na medovníčky aby ostali mäkké.
Medovníčky si vždy dám do uzatvárateľnej dózy a pridám k nim jablko nakrájané na štvrťky. Takto budú zaručene mäkkučké.
Vaša Katarína Podhorová 🙂