sushi majster, pre ktorého je sushi životným štýlom. s nadšením a precíznosťou ho pripravuje v bratislavskej reštaurácii wagamama. spoznajte spolu s nami zorana.
ako si sa dostal k vareniu?
od malička som trávil veľa času v kuchyni, nakoľko moja stará mama bola kuchárka a doteraz je môj veľký vzor. toto bol dôvod, prečo som sa rozhodol venovať a rozvíjať v kuchyni
prečo si sa začal špecializovať na sushi? čo alebo kto ťa priviedol k tomu, aby si sa stal sushi majstrom?
bola to vlastne náhoda. po 15-ročnej praxi ako kuchár prišlo rozhodnutie – výzva vyskúšať tajomstvo a majstrovstvo japonskej kuchyne, ktorej súčasťou je i sushi. wok a teppan ma veľmi neoslovili nakoľko tento typ japonskej kuchyne je podobný našej tradičnej kuchyni. dal som sa teda cestou japonského umenia, ktorým je sushi
ovplyvňuje sushi majstrovanie aj tvoj súkromný život? Podáva sa u vás v nedeľu na obed hosomaki či nigiri?
samozrejme, že ovplyvňuje, nakoľko s tým súvisí štýl života a práce. moju priateľku som nahovoril a pritiahol k sushi a dnes je aktívna sushi majsterka. veľmi často spolu preberáme a navzájom kritizujeme prácu oboch nás a samozrejme, že sa navzájom ovplyvňujeme, vzdelávame a dopĺňame. u nás doma sa v nedeľu podáva tradičný slovenský obed v kruhu rodiny, ktorá mi rovnako ako okolie, fandí
čo je pri príprave sushi najdôležitejšie?
najviac dôležitá je precíznosť a dôraz na výber dodávateľov – vysoká kvalita surovín, ale i veľká sebadisciplína pri práci s nimi. som veľký perfekcionista a preto som považovaný za nie veľmi obľúbeného kolegu alebo šéfa, pretože tak, ako od seba vyžadujem perfektnú prácu, tak ju očakávam i od pracovného okolia
keby si stretol človeka, ktorý nikdy nejedol sushi, čo by si mu odporučil vyskúšať a prečo?
odporučil by som mu vegetariánske variácie, aby si zvykol na chuť a arómu sushi ryže a morských rias a až po čase pomaly pridával surové ryby
máš vo svete nejaký vzor v sushi majstrovaní alebo vysnívaný sushi bar, ktorý by si chcel navštíviť?
mojím vzorom je 90-ročný JIRO ONO, ktorý je šéfom sushi baru SUKIYABASHI JIRO, ktorý má 3 – michelinské hviezdy. jeho hlavným krédom je – ak chceš svoju prácu vykonávať dobre, musíš ju milovať
*ďakujeme Oles Cheresko za fotografie